Проф. др МИЛА АЛЕЧКОВИЋ ИЗНЕЛА ШОКАНТНЕ ПОДАТКЕ: Српска деца се продају у иностранство, око 5.700 деце је отето сиромашим породицама

Проф др Мила Алечковић, професорка психологије и етике пре две године проживљавала је праву драму, заједно са својим супругом.
Девојчицу, чији су хранитељи били тада већ две године она и њен супруг, одузли су им Ценатар за социјални рад у Обреновцу и Центар за породични смештај и усвојење Београд.
– Дете чији смо хранитељи долази са простора Косова и Метохије, из избегличке породице, отац јој је преминуо, мајка је тада била болесна, и суд је њу изместио из породице, након чега су бригу о њој преузела ова два центра – изјавила је проф др Мила Алечковић.

Хранитељство малолетне Љ. Ђ. (8) се од почетка, односно од августа 2016. одвијало уз изузетне тешкоће и одбијање породице у којој је дете било смештено да сарађује са стручним радницима Центра за социјални рад. Хранитељи су тражили посебне услове и избегавали кућне посете саветника.

Такође су онемогућавали стручњацима да обављају разговоре с дететом насамо, а осим тога су се и противили да дете одржава контакте са браћом са којом има изражену емоционалну повезаност – ово су званични разлози измештања детета из хранитељске породице психолошкиње Миле Алечковић, које је после њеног обраћања преко Јутјуба изазвало велику пажњу јавности.
У извештају стручног наџора Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања који је прочитао тада министар Зоран Ђорђевић, наводило се и да је лекарски преглед потврдио да је дете било
занемарено, запуштено, као и да је имало шугу.

– Мила Алечковић и њен супруг у школи коју похађа девојчица су се лажно представљали као усвојитељи, а не као хранитељи, а такође су давали нетачне информације на конференцији за новинаре која је одржана три дана након одузимања детета – пише у извештају који је представио Ђорђевић.

– Нису испуњавали ни своју обавезу да воде свеску хранитељства. Често су бригу о детету препуштали другим лицима из свог ближег окружења – рекао је он тада.

Алечковић је у јавност стално излазила с тврдњама да јој је право на хранитељство детета одузето незаконито.

– Све је било противзаконито, сва права детета су погажена, сва права странке у управном поступку, то сам у овом случају ја, али ја сам сада мање битна. Дете је било болесно када је дошло код нас – рекла је психолог Мила Алечковић о томе што јој је, као хранитељу, одузето дете.

Она се сада огласила у још једној од емисија и скренула је пажњу на децу која се како тврди, “извозе” у иностранство.

– Зашто се сиромашној породици отме дете? Имам податак да је 6.000 деце отето у Србији, Родољуб Шабић ми је помогао да дођем до тих података.

Ипак су то морали да кажу. Скоро 6.000, тачније негде око 5.700 деце је отето сиромашним породицама. Зашто? Где иду та деца?
– Значи, имамо пријатеље у свим тим земљама, направићемо велики притисак да се изгласа закон Диме Јаковљева, који је изгласан у Русији, да српска деца не могу бити продавана никаквим богатим странцима ако Срби хоће да их преузму. Грађанима у Србији се не дају деца на усвајање, већ одмах иду напоље за новац – закључила је она у емисији “Без устручавања”.
Извор: Курир