СВЕДОЧЕЊЕ ИЗ КАНАДЕ

Пише члан ОТАЏБИНЕ, социјални радник из Канаде ТАЊА СИМИЋ


Sistem hraniteljstva u Kanadi je stvorio armiju maloletnih beskućnika


Nedavno je rađena jedna studija na ovu temu koja jasno pokazje da troje od pet maloletnh beskućnika u Kanadi su deca iz hraniteljskih porodica.

Pri tome treba imati u vidu da mladi aboridžini čine polovinu dece u hraniteljskom sistemu. Zašto baš oni može se neko zapitati. Pa ako se vratimo malo unazad i setimo se da su početkom 60-ih deca aboridžina na silu otimana od svojih roditelja i odvođena u katoličke škole internatskog tipa na severu Kanade gde su bili izgadnjivana, zanemarivana, mučena i korišćena kao zamorčići u medicinskim eksperimentima. Iživljavanje nad ovom decom imalo je za cilj da izbriše svest o njihovoj kulturi, veri i plemenskoj pripadnosti. Mnogi od njih su bili i seksualno zlostavljani što je ostavilo duboke posledice ne samo na njih već i na njihovo potomstvo, te imamo čitave generacije koje prenose traumu s kolena na koleno.

Kada sve ovo znate dolazite do zaključka da Barnevernet i nije neka novina u svojoj suštinskoj zamisli već samo moderna konstrukcija drevnog sistema koji je imao za posledicu uništenja starosedeoca "Kanate" i otimanja njihove zemlje. 

Zar to nije ono sa čim se danas Srbija suočava?

Pozdrav
Tanja